Jak pieczenie i smażenie potrw wpływa na zdrowie?

Obróbka  termiczna  potraw  ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Podczas  smażenia i  pieczenia, zwłaszcza w przypadku żywności bogatej w białka, wytwarzają się heterocykliczne aminy aromatyczne ( HAA)- związki o działaniu rakotwórczym.

Największy wpływ na ilość wytworzonych HAA ma temperatura. Szczególnie wysoką zawartość HAA możemy zaobserwować w smażonym a także pieczonym mięsie, zwłaszcza w temperaturach powyżej 150- 230°C. (Największa zawartość występuje w spieczonej, zewnętrznej warstwie żywności).

Co możemy zrobić, aby zmniejszyć negatywne skutki HAA? Polecam używanie przypraw, zwłaszcza czosnku, rozmarynu i tymianku. Posiłki spożywajcie z warzywami, które zawierają związki antyoksydacyjne i  neutralizują działanie wolnych rodników. Zachęcam również do gotowania, zwłaszcza na parze, (które jest jednym z najbardziej naturalnych i zdrowych sposobów przygotowywania spożywanych pokarmów) oraz do duszenia potrwa.

Kolejny raz widzimy, że jedzenie ma znaczenie 🙂

Pozdrawiam!

Mariola


Literatura:
Majewska, Kancerogeny chemiczne w żywności, Katedra Chemii Warszawa 2011

Czytaj także Czytaj także

Popraw swoje zdrowie

Zrób pierwszy krok i umów wizytę w poradni dietetycznej