Jogurt, towarzyszy człowiekowi już od 10 000 lat. Jest produktem mlecznym, do wyprodukowania którego używane są bakterie zwane „kulturami bakterii jogurtowych”. Bakterie te fermentują laktozę i- według EFSA- wspomagają trawienie laktozy. Dlatego też często osoby z nietolerancją laktozy mogą bezpiecznie spożywać jogurt (aczkolwiek jest to również kwestia indywidualna).
Jogurt został nazywany żywnością funkcjonalną, czyli tak zwanym „superfoods” na łamach prestiżowego czasopisma żywieniowego „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”.
Na co więc według badań naukowych pozytywnie wpływa spożycie jogurtu?
Przykłady poniżej:
Wybierając jogurt zwracajmy uwagę na skład. Dodatki do jogurtów, takie jak mleko zagęszczone oraz białka mleka, są zbędne- nie są niezdrowe ale obniżają jakość produktu. Bardzo istotne jest, aby na opakowaniu jogurtu były wymienione szczepy bakterii probiotycznej. Wtedy mamy pewność że bakterie te występują w jogurcie. Najbardziej wartościowy jest oczywiście klasyczny jogurt naturalny, jogurt grecki oraz skyr (te dwa ostatnie charakteryzują się dużą zawartością białka) – oczywiście bez dodatków cukru, skrobi modyfikowanej, pektyn bądź syropu glukozowo –fruktowego. Jeśli mamy ochotę na coś słodszego – dodajmy do jogurtu naturalnego owoce (świeże bądź mrożone) lub miód albo wybierzmy produkt o dobrym składzie . Pamiętajmy też o tym, że bezwzględnie należy czytać etykiety!
Pozdrawiam serdecznie oraz przypominam, że jedzenie ma znaczenie 🙂
Mariola
Literatura:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26443336/
Czytaj także Czytaj także
Popraw swoje zdrowie
Zrób pierwszy krok i umów wizytę w poradni dietetycznej